Historien om Ræset ’00

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (No Ratings Yet)
Loading...

Dato og varighet
Datoen for startskudd 2000 er allerede satt. Fredag 28 juli klokken 16.00 presis håper vi at lagene tar fatt på første sykkeletappe fra torget på Sortland. Selvfølgelig har vi et slags værforbehold, men kun vanvittige værforhold gjør turen uforsvarlig. Regn, vind og tåke i moderate mengder er forhold ekte turgåere takler på strak hånd. Det gjør også vi. Værmeldingen sier imidlertid strålende sol og 24 grader; så vær velkommen til et sommereventyr i fabelaktig Vesterålsnatur.

Turen går over tre dager for at vi skal få sett mye, opplevd mye, slitt mye og for at vi skal få mye igjen for tildels omfattende planlegging. Målpassering er satt, som I fjor, til “Loftet” på Sortland senest kl 2000. Den nye løypetraseen vil forhåpentligvis gjøre sitt til at lagene ikke vil komme i mål før sent på Søndag.

Løypebeskrivelse
Når svartflua er “på hell” er det igjen tid for sommerens store happening. Ræset 2000 er en videreutvikling fra forrige versjon, med visse “forbedringer”. Av hensyn til etter hvert slitene kropper har vi kuttet ned på antall høydemeter, og spedt på med en masse kilometer, både på sykkel og til fots. Den nye løypetraseen vil forhåpentligvis gjøre sitt til at lagene ikke vil komme i mål før sent på Søndag. Noen endringer i reglene har det også blitt, for at flere lag skal kunne stille, og for å unngå frafall før start.
 Fredag 28. Juli klokken 16.00 triller ca 20 forventningsfulle slitere ut fra torget på Sortland, klar for 5 mil oppvarming på sykkel foran helgas strabaser. Turen går fra Sortland til Melbu hvor vi tar ferga over til den delen av Hadsel som ligger på Austvågøya. Vi trør videre langs nyveien mot Raftsundet, under Sløverfjorden, i tunnel – selvfølgelig. Vel fremme i Myrlandsfjorden lar vi syklene være for en stund, og fortsetter videre til fots opp Stordalen, som på ca 550 m tipper over i Raftsundet. I Fallvika venter kaffebålet, og kroppen får hvile til neste dag. Forhåpentligvis er alle i teltet når nordgående Hurtigrute tøffer forbi.

Det blir fort varmt når sola skinner på teltduken fra klokken 02.00, og frokosten smaker ekstra godt når kroppen venter på nye utfordringer. Første laget i mål kvelden før får æren av å bli første laget som får ro over Raftsundet, turen er ikke lang, og på andre siden står syklene å venter. Vi sykler ned østsiden av Raftsundet, et vilt og vakkert landskap med forrevne tinder på vestsiden og bosetning på østsiden. Til tross for at Sortland ligger bare en time unna, er det svært få som har sett denne fantastiske delen av Vesterålen. Turen går forbi Digermulen, som også tidligere har mottatt fintfolk (les: Keiser Wilhelm), og i Lauvvika forlater vi syklene igjen.

 Langs umerket terreng bærer ferden videre, to mil til fots gjør underverker med døgnferske gnagsår. Vi passerer flere fraflyttede bygder, og nærmer oss området hvor to kjenninger gikk seg bort under fjorårets Ræs. Vi nevner ikke navn – eller hva sier dere? Thomas og Tommy. I Hamnbukta ligger forhåpentlig vis båten og venter, roturen blir noe lengre enn tidligere på dagen, men trøsten får være at leiren for natta ligger på andre siden. Forhåpentligvis får vi god tid til kos rundt leirbålet, slik at batteriene er toppladet til lang-søndag.

Uttrykket “oppe før måsen” skulle være høyaktuelt denne dagen, i allfall dersom lagene skulle han noen forhåpning om å komme i mål før cut-off-time. To mil til fots ispedt 1600 høydemeter, og en liten dæsj sykkel (5 mil) til slutt gjør dagen fullkommen.  Vi starter dagen med en fin porsjon høydemeter. Etter litt opp og litt ned står vi på toppen av Bukketinden, 980 meter over havet, og det høyeste punktet i Lødingen-Vestbygd. Derfra går det bare nedover, ut Stordalen og ned til Kanstadsætra hvor syklene står å venter. De som har fjorårets sykkeletappe friskt i minne, vil nok forstå hvor mye disse siste milene vil “koste”. Vi tar den tradisjonsrike ruta forbi Gombogen og gjennom Sørfjordalen, slik at sannsynligheten for punkteringer skal øke. Etter hvert stive lår får god massasje ned bakkene mot Sørfjorden, men når de så står på toppen av Sortlandsbrua er de nok dobbelt så stive.

Etter 6 kartblad, 5 myggstikk, og forhåpentligvis solbrente lår, står vi på trappa utenfor Loftet på Sortland. Da skal vi igjen dele svettlukt og gode historier rundt en kald en. Velkommen?.

Deltakelse på eget ansvar
Mye kan i verste fall gå galt på en langtur som dette. La oss innse det før vi starter, heller enn etter. Vi ønsker ikke å måtte stå ansvarlig dersom ett eller annet ufint skulle hende en av oss underveis. Derfor vil vi understreke at alt vi gjør på denne turen blir på eget ansvar. Dette er intet arrangement, men en tur for venner. Det fins ingen ansvarlige arrangører og ingen påmeldingskontigent. Vi drar på tur, og her er tilbudet; bli med hvis det frister!

Litt penger kommer vi likevel til å be om, men det må betraktes som et spleisebeløp. Vi tar penger av dere for å ordne saker og ting, som dere ellers måtte ha ordnet selv. (Se punktet “Påmelding” for mere info om startgebyret.) Vi vil samtidig oppfordre alle til å være ansvaret for egen og andres sikkerhet bevisst, slik at vi alle kommer I mål med like mange kroppsdeler som vi startet med.

Ting å tenke på:
Er jeg i såpass god form at det er forsvarlig å være med på dette?
Har laget mitt de samme forutsetninger, og de samme ambisjoner som jeg?

Regler
Vi prøver å ha så få regler som mulig. Er det tvil om noe så ligger svaret I Ræsets ånd. Enhver står fritt til å gå sin egen tur eller lage sitt eget opplegg – selvfølgelig. Men kongstanken er at det blir morsommere hvis vi alle sammen møter de samme utfordringene. Da kan vi sammenligne oss med andre og oss selv, og vi får en liten tevling – i all vennskapelighet. For de av dere som syns konkurranse er en god ide; her er reglene vi ber dere om å følge:

Gjennomføring
Det skal sykles, gås, klatres og ros som allerede beskrevet, og i den rekkefølge som fremgår av lista med checkpoints. Kontrollen på at alle har gjort alt skjer ved “check-points”. Dokumentasjon skjer ved fotografi, og alle tre deltakere skal være avbildet – enten samtidig, eller etter tur.
Lagene skal bestå av to, tre eller maksium fire personer. Tre er et godt tall i forhold til telt, kanoer, og det å finne folk med samme ambisjoner som en selv. Pass imidlertid godt på at laget fungerer som en enhet, slik at det ikke blir for mange “to mot en” situasjoner.
I dagens gjennomkommersialiserte samfunn er Ræset et befriende unntak. Vi stiller uten reklame, og fremstår som en kuriositet i vår tid.
Hjelp utenfra er forbudt, kun support-crewet kan yte støtte ved behov. Sett bort fra sykkel- og båtutstyr skal alt utstyr medbringes til en hver tid, ikke-nedbrytbart søppel likeså.
Det blir fellesstart på Lørdag morgen slik at det laget som kommer først til base camp får fratrekk i tid ved målpassering. Det pålegges (seks)(åtte)(ti) timers hviletid for hvert lag etter kryssing av Hamnbukta. Forhåpentligvis vil dette bli natt til Søndag.
Lagene skal være tilbake søndag innen kl 2000. Hvis et lag ser at de ikke vil greie dette skal siste etappe (sykling gjennom Sørfjorden) droppes til fordel for raskere vei gjennom Sigerfjord.
Fjellvett

Her kommer endel selvfølgeligheter.

Alle ti fjellvettreglene
Hvis en person er uheldig og må bryte er de to andre på laget ansvarlige for enten å føre vedkommende til hjelp, før de kan fortsette som to-mannslag, eller å sørge for at hjelpen finner frem til den uheldige.
Hvis ditt lag møter et lag som trenger en håndsrekning, hjelp til! Dere bør ikke fortsette før dere har forsikringer om at det uheldige laget takler situasjonen på egen hånd.
Blir man slitne eller holder for stor fart går det raskt utover sikkerheten.
Man bør til enhver tid ha nok krefter til å takle en krisesituasjon.
Steinrulling utgår 

Utstyr
For å sikre oss mot at konkurranseelementet går på bekostning av sikkerheten stiller vi en del krav til obligatorisk utstyr:

Fotoapparat
Sovepose (til hver deltaker)
Telt
Signalpenn
Kart og kompass  (for hele ruten)
Baklykt til sykkel
Hjelm til sykkeletappen (til hver deltaker)
Flytevest (dette fikser vi)
Førstehjelpsutstyr:
· Kniv

· Enkeltmannspakke (en til hver deltaker)

· Lighter/Fyrstikker

Selv om vi frykter for at vi fremstår som formyndere, vil vi også anbefale en del utstyr:

Gode sko
Gnagsårplaster for både her og der
Variert mat – ikke bare søtt
Lappesaker
Ekstra kart og kompass hvis et lag må splittes langt fra folk
Godt fotoblikk
Avklarte ambisjoner
Godt humør
Mer godt humør
Ta gjerne med litt utradisjonelt utstyr. Ting som gjør seg bra på bilder, eller simpelthen ting som er morsomme. Under fellesrasten i Øksfjorden blir det mange godord å høste dersom man har forberedt noe underholdning.

Vinner-kriterier
Så fremt laget ellers har fullført i henhold til reglene, vil det vurderes opp mot de andre lagene, og være gjenstand for kåringen av Ræsets vinner.

Lagene noterer sine egne passeringstider på en rekke (6) passeringsunkter (ferge,basecamps o.l) i løypa. Totalt tidsforbruk baseres på disse notatene og gir grunnlag for utdeling av tidspoeng etter følgende skala. Best tid gir 100poeng, nest beste tid 90 poeng, o.s.v.

Første lag i mål trenger derfor ikke være vinneren av tidsprisen, men dette blir avgjort så fort alle lag er i mål og tidsdifferanser på de forskjellige passeringspunktene er regnet ut.

 I dagene etter målpassering må lagene så fort som mulig fremkalle alle bildene. Et montasje bestående av 3 bilder skal vurderes mot de andre lagenes montasjer, etter en avstemming mellom deltagerne vil vi kåre den beste montasjen, og vinneren av fotoprisen får 60 poeng. Videre blir poengene 50,40,30 og nedover delt ut til de andre lagene, i synkende rekkefølge etter fotoprestasjoner.

De virkelige vinnerne er det laget som har høyest poengsum etter at fotopoengene og tidspoengene er lagt sammen. Dette laget hedres med tittelen vinnere av Ræset 2000, og får et napp i vår fantastiske vandrestav.

I tillegg får hver eneste en som har fullført turen i henhold til gjeldende reglement sin personlige fullført-diplom.

Kåringer og prisutdelinger håper vi å få til i forbindelse med en fest/bankett eller noe lignende, men hverken form eller dato er bestemt ennå.

Hvorfor slike vinner-kriterier?
Dette er helt klart det mest omdiskuterte temaet ved Ræset, og det vanligste spørsmålet er; Hvorfor ikke ganske enkelt et Ræs der første lag vinner? Svaret på dette spørsmålet er to-delt:

Ansvar.
Tidspress fører til at lagene må ta sjanser for å vinne, og dette er verken forenlig med fjellvettreglene eller sunn fornuft.
Det som imidlertid er viktig for oss er å lage et system som får frem filosofien bak Ræset, og oppmuntrer til dyrking av denne. For oss er naturen vi opplever, og kameratskapet mellom turdeltakerne vel så viktig som konkurransemomentet. For å få en skikkelig sosial tur i sinnssykt bra natur velger vi å legge en demper på tidskonkurransen ved å innføre en konkurranse til – parallelt. Fotokonkurransen er ment som tidskampens rake motsetning ved at den premierer de lagene som tar seg tid til å stoppe opp for å nyte, og fange det vakre panoramaet vi beveger oss i.
De store vinnerne av Ræset 2000 blir det laget som på best mulig måte forener disse to motpolene, og kommer best ut alt i alt.

Påmelding
Påmelding må skje innen 15.06.2000, fordi de enkelte lagene bør ha god tid til å forberede seg. Vi må desverre begrense antall lag til 10. Vi håper å motta tips fra dere i løpet av april/mai om hvem som kunne tenke seg å være med. Når dere så svarer på innbydelsene er dette bindende. Hvis noen på laget likevel må trekke seg må dere selv finne en stand-in. Når dere melder deres interesse og ønsker å melde dere på, så hadde det vært morsomt om dere sendte med en liten presentasjon av laget, slik at vi kan få presentert alle lagene før start. Send også med hvilken størrelse dere ønsker   på T-skjorten

Vi kommer til å kreve et “spleisebeløp” på 600kr for hvert lag, dette vil gå til:

Forsikring på lånt utstyr.
Bensin til utkjøring og henting av utstyr, samt skyss av sykler.
Film til support-crewet.
Startpakke (skjorte, kopi av kart, osv..)
Mat og drikke på Loftet hvis det mot formodning skulle være noe til overs….
Vandrestav 

Forberedelser
Laget må ha et kult navn. Planlegg gjerne et image som går sammen med lagsnavnet. Slikt blir det bra bilder av.
Alle på laget må være i god form. Gå dere inn tidligere på sommeren med så mange som mulig fjellturer sammen.
Alle må ha det utstyret som trengs for å gjennomføre Ræset på forsvarlig måte. Vi driver ikke med kjøpepress – Mye kan lånes, men sjekk for all del at dere kan stole på det utstyret dere låner.
Vi minner enda en gang om at deltagelsen skjer på eget ansvar(!!!), og at Ræsets filosofimanifest ligger til grunn.

Med vennlig hilsen… “Ræset”

Kommentarer