Pikstauren

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 votes, average: 4.25 out of 5)
Loading...

Kjært barn har mange navn

Pikstauren (688 moh) er vel det fjellet på Langøya som kommer nærmest Reka hva angår karakter. Med en lett gjennkjennelig profil vises toppen fra hele halve Vesterålen.

Et annet ord for karakter er statur. Ettersom tind er “Peak” på engelsk – ja, så har vi det. PeakStauren. Med tilnavn som Hårkailln skulle det være merkelig om ikke navnet har et annet og mer spennende opphav. Som Reka fortjener også Pikstauren et eventyr. Vi fikk vårt en tirsdag i juni.

[singlepic=169,480,360,,]

Rute

Det finnes flere måter å tilnærme seg Pikstauren på. Vi valgte en rute fra Hellfjorden. Vi har en kjenning, og kjentmann, med båt på Guvåg. Kjentmannen mistenkes for øvrig for å ha tjuvtrent. Med formen han viste for dagen blir det lenge til neste gang han blir invitert…

[singlepic=163,320,240,,right]Vi gikk på land et stykke ut i Hellfjorden. Fulgte så fjæra, og videre Storelva. Elveleiet var antakelig på sitt tørreste på denne siden av årtusenskiftet. Dreide mot øst like før elva gjør det samme, og fulgte dalen opp mot fjellfoten. Holdt høyre side.

Det er selve silhuetten som gir Pikstauren dens egenart, det er også den som skiller denne turen fra en hvilken som helst annen tur i Vesterålen. Det ser kanskje bratt ut, men toppen er i grunn uproblematisk i tørt vær. Varden står ikke i stil med utsikten, og kan saktens trenge en renovering. 

Returen ble unnagjort via skardet sør-vest for toppen. Bratt, og litt snø i renna under skardet. Anbefales kun for spesielt interesserte. Siste etappe ble unnagjort i en direkte og bestemt stil.

Kommentarer