Totinden

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (6 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...

En dugelig arbeidsseier

Endelig, og på 4. forsøk, ble TTTs til nå mest krevende prosjekt fullbyrdet. Med stå på vilje, og en hel dag til rådighet, lyktes vi (Jarle, David og Ivar) med en tilnærming fra sør.

[singlepic id=445 w=480 h=360 float=center]

Det 942 meter høye fjellet har voldt hodebry, og sørget for at TTT er særdeles godt kjent i Fiskfjorddalen. Tidligere forsøk har strandet på alt fra manglende utstyr, manglende psyke, og manglende lys. Tiden man har hatt til rådighet, på en vanlig tirsdag, har rett og slett ikke vært tilstrekkelig for oppgaven.

Flere veier til målet

Samtlige forsøk har startet ved kraftverket innerst ved 1. Fiskfjordvatn. Derfra følger man stien opp mot 2. vannet, og tar til høyre (sørover) like før man tipper over vannskillet. En utydelig sti kan finnes igjen flere steder oppover aksla, og den blir noe tydeligere over tregrensa.

[singlepic id=458 w=640 h=480 float=left]

Etter å ha passert høyde 398 moh og startet oppstigningen på øvre del av aksla, må man velge hvilken rute man skal bruke mot toppen. Via Kvanntodalen med toppstøt fra sør, eller en mer direkte rute langs ryggen fra nord. Begge beskrives i det følgende.

Kvanntodalen

Kvanntodalen er en utilgjengelig hengedal sør i Fiskfjorddalen, mellom Fisketindan og Totinden. Den ligger i sin helhet over tregrensa, noe som teller til dens fordel. Like over terskelen til dalen ligger Nedre Kvanntovatn (460 moh), hvor Trogangen, en av Vesterålens flotteste fosser, har sitt utspring.

[singlepic id=449 w=480 h=360 float=center]

Navnet Kvanntodalen kommer mest sannsynlig av planten ”Kvann” og hunkjønnsordet ”to”. Kvann, er som mange vet, en nytteplante som har vært brukt i alle tider. I følge Wikipedia sies det at den virker mot pest, dette kan ikke TTT gå god for. ”To” kan bety hylle i fjellside eller gresslette mellom berg. Alt i alt en passende beskrivelse på denne utsøkte dalen.

Etter heller slett guiding på tur tre (halvannatimesbommen), ble det tydelig at den eneste fornuftige veien inn i dalen burde merkes. På ca 430 meter ofrer man omlag 80 høydemeter for å komme under noen flåg. Ulendt terreng, særlig opp ”menisk-ura”, som huser flotte eksemplarer av  det vi kaller ”blom”.

Ved utløpet av Øvre Kvanntovatn (606 moh) gikk vi mot vest, for så å dreie sørover opp  siste biten mot skardet over til Kaldjorddalen. Derfra er det klatring, og vi har herved gleden av å avduke:

Nordgående rute (altså fra sør)

Følger i hovedtrekk et godt synlig dieder til høyre for eggen (midt i bildet). Litt mosegrodd og noe sig men ellers fint og fast fjell. Cruxet, en godt beplantet sprekk litt til høyre for det enda mer grodde diedret, avslutter 1. taulengde.

[singlepic id=459 w=480 h=360 float=center]

På bokhylla Ivar, eller widescreen-balkongen, er det god plass til å lufte tåfisen. Derfra kan man beskue Fisketindan, Møysalen og andre omkringliggende herligheter.

2. taulengde følger to sprekksystemer til høyre i diedret, fint og fast fjell, men litt rotete og løst opp mot kanten. Fin standplass og gode muligheter for rigging av rappell. Med to 60 meters tau når man helt ned dersom man følger fallinja nederst.

Lett scrambling uten behov for tau herfra.

Direkte rute

Et enklere alternativ tilpasset tidens krav til effektivitet? Eller kanskje enda enklere – 1. toppen?

Forsett opp aksla opp mot fortoppen. Denne rundes så over skuldra på østsiden. Eksponert og potensielt glatt opp til skard bak fortopp. Anbefales ikke tidlig på året.

1. toppen på 894 meter ble besøkt 5. August 2008 (Frank, Thomas, David og Ivar) med en taulengde enkel klyving. Ingen spor etter tidligere besøk. Ny varde med tilhørende bok.

Sørgående rute (altså fra nord)

”Sørgående rute” mot hovedtoppen går fra en avsats 20 meter under 1. toppen. Opp dit kommer man via en hylle som går diagonalt under 1. toppen. Fast fjell fra avsats, men sparsomt med sikringsmuligheter, og luuuuftig. Da vi ikke har gått siste stykket må vi ta et lite forbehold, kanskje særlig i forhold til sikringsmulighetene fra avsatsen ned på eggen.

Oppsummering

Totind har kostet både kne, svette og tårer. Kneet er snart bra, svetten har vi bada bort og tårene var kun gledestårer. Kanskje vi gjør nok et forsøk på eggen fra nord neste sommer?

[singlepic id=455 w=480 h=360 float=center]

[nggallery id=5]

Kommentarer
Ivar says:

Aha, den kaller vi Blåtind (også beskrevet her). Fra Bøsiden er det en kvart taulengde klyving mot toppen. Fra Auenfjordsiden har det vært klatret litt i tidligere tider. God tur!

ReplyReply
Alpinist says:

Joda, sett turbeskrivelse for Bornan, men ser ut som det er mange linjer der.
Kutind ligger rett til høyre for “Bø-tunellen” om du kommer ifra Sortland. Er en en vegg. Tenker meg en tur ditt i morra.

ReplyReply
Ivar says:

Bornan tror jeg du finner beskrevet på denne nettsiden. Hvor er forresten Kutind? Blir gjerne med på tur hvis det passer. Har vært ute med kikkerten, men det er tynt med is. Gir beskjed når noen av de vanlige stedene fryser til. Du må gjerne bli med.

ReplyReply
Alpinist says:

Er det evt noen andre plasser hvor det legger seg is?

ReplyReply
Alpinist says:

Takk for svar! Hadde vært fint å fått sett bilder av fossen. Om det lar seg gjøre kan de sendes til erik(at)alpinist.no. Har funnet noen interresange plasser. Blant annet Bornan og et fjell på 600 m.o.h. rett nord for Kutind. Noen som har vært der, evt lyst å være med?

ReplyReply
Ivar says:

Den fryser, men det legger seg sny i store deler av fossen. Den er nok også skredutsatt. Kanskje lar den seg gjøre under spesielle forhold? Har en kjenning som var å tok bilder der i fjor vinter.

ReplyReply
Alpinist says:

Noen som vet om den fossen fryser vinterstid? Trogangen.

ReplyReply
Ivar says:

For spesielt interesserte kan vi nu berette at den østligste av tretindene har hatt besøk. En gammel og diskret varde stod helt ute på pynten, mon tro hvem som har vært der før oss. I denne forbindelse ble det også tatt bilder av Totinden, fra en ny og mer spektakulær vinkel enn før. Det hadde vært artig med et forsøk på hovedtoppen i løpet av sommeren…

ReplyReply
Ivar says:

Bruksanvisning

Sti opp mot andre Fiskfjordvann fra parkering ved kraftstasjon. Fulgte utydelig sti på venstre side av ryggen opp mot fjellet. Rundet fortoppen via skulder på østsiden. Eksponert opp til skard bak fortopp. Løst og potensielt glatt underlag ved nebør. Anbefales ikke tidlig på året. 1. topp 894 med 1 taulengde enkel klyving. Rapellfeste, ny varde med tilhørende bok. Ingen spor etter tidligere besøk.Potensiell rute mot hovetoppen 942 fra avsats øst for 1. topp. Fast fjell derfra men sparsomt med sikringsmuligheter. Frank, Thomas, David og Ivar.

ReplyReply