Tanipa

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 votes, average: 4.40 out of 5)
Loading...

Tanipa ligger like over Taen vest på Hadseløya. Navnet kommer av det oldnorske ”gnipa”, som betyr ”steilt lutende fjell”. Klippeformasjonen som utgjør toppen har en høyde på inntil 100 høydemeter, avhengig av hvilken side en betrakter fjellet fra. Toppen er delt i to, hvor det høyeste punktet ligger mot nord-øst (572 moh). Fortoppen er romslig mens man på hovedtoppen knapt får plass til en liten varde.

[singlepic id=266 w=480 h=360 float=]

Populært utfartsområde

Området rundt Taen og ”uværshula” er et populært utfartsområde sommer som vinter, og i godt og dårlig vær.

 Vi tok utgangspunkt i moreneryggen som demmer opp Teigvatnet og fulgte denne over i mer alpint terreng langs ryggen som til slutt ender i Tanipa. Ryggen er tørr, fin og uten ”beplantning”, en av grunnene til at den også brukes av paraglidere.

 Ryggen opp mot Finnsæterkollen anbefales på det varmeste som en fin start på sommersesongen, kanskje allerede i april? Lyng og gressbakkene ned mot Taen tiner raskt i vårsola, og duften av varm lyng blåser fort vinteren ut av kroppen.

 

Interessante landskapsformer

[singlepic id=261 w=440 h=340 float=right] Moreneryggen ved Teiganvatnet er et tydelig og imponerende vitnemål på hvordan isen har formet landskapet. Det er i det hele tatt mange interessante landskapsformer i området. Anbefaler i denne forbindelse en hovedfagsoppgave i geografi av Jørund Raukleiv Strømsøe, med den svært folkelige og tilgjengelige tittelenKvantitativ analyse av forvitringsmateriale og kvartærgeologisk kartlegging av Hadseløya, Vesterålen, Nord-Norge. – implikasjoner for isutbredelsen i Weichsel”  

Linken inneholder blant annet fine geologiske kart over Hadseløya, illustrasjoner og bilder fra mer eller mindre kjente steder på øya.


Rute

[singlepic id=265 w=400 h=300 float=right]Vi valgte en rute som i all hovedsak fulgte ryggen fra vest. Ved en potent pinakkel omlag 50m under toppen rigget vi om til klatreutstyr (se forrige bilde). Det er mye løs stein, så vi anså det derfor tryggest å klatre med frost i bakken. Vi antar at man også kan finne andre fine ruter opp vinterstid, et åpenbart alternativ er å traversere under toppen på vestsiden, for så å gå rett på hovedtoppen fra nordsiden. Overgangen fra for- til hovedtopp gjøres enkelt med en eller to sikringspunkter (bilde).

Varden ser ut til å ha stått der lenge, dog ikke i geologisk sammenheng. Gneisen i området skal være rundt 2 mrd år gammel.

Oppsummering

Fantastisk topptur, på grensen til vitenskapelig ekskursjon. En ekskursjon med snert dersom man velger å gå helt til topps. God tur. 

 

[nggallery id=31]

 

Kommentarer
Svein-Roar says:

Karabinen vil jo ligge rett, når det rapeleres.. Og festet er vel selv med kunn 1 karabin mye bedre en mange andre fasterapellfester i Norge..

ReplyReply
Ivar says:

Det så greit ut, men i og med at kjettingen var litt kort hadde skrukarabineren en tendens til å legge seg på tvers.

ReplyReply
Hans-Erik Bjørgan says:

Rapellankret ble ordnet av Svein-Roar Martinsen i september i fjor(2010) da vi var oppom i et nydelig vær. Det har kun en stålkarabiner som holder kjettingen sammen. Synes det er noe “snaut” – ville nok hatt en til…. Hvordan har det overlevd?

ReplyReply
Ivar says:

Nytt besøk i strålende vær. Mye folk på tur i marka. Hele 4 tok veien helt til topps. Hvem er det som har laget rappellankeret?

ReplyReply
Ivar says:

Jeg fant jeg fant! (eller var det Mr.Urnes 97?)

Det lå en gammel glassflaske i varden, som vi ikke har sett de to foregående turene. Den lå dypt inne i varden, og har nok vært langt utenfor (innenfor) rekkevide vinterstid. I flasken lå det masse papyrus. Skal vi bekjentgjøre innholdet?

ReplyReply
Thomas says:

Vesteraalens Avis har i dag en forsidesak pluss to helsider om “Hadseløyas luftigste”. https://www.buyandread.com/ajax/pages.htm?date=20100715&pub=212

ReplyReply
Ivar says:

Vi har ikke funnet noe i varden så langt. På den tiden var det ikke uvanlig å bruke hermetikkbokser i vardene, i så fall har den nok rustet bort.

Artig å de tok seg tid til litt tindebestigning. De bildene skulle jeg gjerne sett.

ReplyReply
admin says:

Det hadde vært gøy å se de tyske bildene. Noen som vet hvor de kan beskues?

ReplyReply
Stig Reinbro says:

Interessant å lese om, jeg er född på teigan 1939 og minnes da den tyske komeandanten på Flatset leir besteg Tanipa og bygde varden; de var to eller tre mann. Det kanskje var ca. 1944 jeg stod sammen med voksne på Teigan hovedgård og så i kikkert på bestigningen. Det finnes bilder fra toppen som de tyske bestigere tok. Kanskje la tyskerne en hilsen inne i varden?
Stig Reinbro (Jensen)

ReplyReply
Ivar says:

Vel et år etter kan vi fortelle at hele 4 stykker har besøkt Tanipa siden sist, i tillegg til de som benyttet denne strålende tirsdagen sent i mars. Vi har postet et par nye bilder i galleriet. Fulgte samme rute som i 2009. Som vanlig lite sny opp ryggen fra Teigandalen, noe mer i rennene ned mot Taen. Synd det ble grått i været denne gang.

ReplyReply
Ivar says:

Det kan det fort blli. Tanipa seiler herved opp som en klassiker i TTT sammenheng.

ReplyReply
Thomas says:

Mucho bueno! Herlige bilder. Synd familiesøndag kom i veien for deltagelsen for min del. Men neste gang!!

ReplyReply