Høgtinden

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 votes, average: 4.40 out of 5)
Loading...

Tinderekken sør for Ingelsfjorden er gjort lettere tilgjengelig med Lofast. Du parkerer bilen, tar et langt steg over autovernet og går inn i eventyrlandet. Mulighetene er mange men denne gangen er det Høgtinden(714m.o.h)  som skal bestiges.  Antagelig er det flere veier opp(og ned) men er du ute etter en ettermiddagstur er nok renna på nordsiden et godt valg. Sola følger deg hele veien opp og varmer selv en tidlig vårdag.

Veien opp til skaret byr på mye pen steinarkitektur, blant annet en spektakulær pinnakkel på toppen. Her kan man nok utfolde seg med klatreutstyr. Forøvrig anbefales det sikring fra skaret og videre opp. Noen partier her byr på lang nedfart dersom taket skulle glippe.  Når man først er kommet rundt toppen man ser nede fra veien utfolder det seg et fantastisk skue utover de andre vesterålstindene i området, og dem er det nok av. Viktind, Svartskartindan og Storåtindan er kun de nærmeste naboene.

Ferden mot toppen går langs ryggen bortover og byr ikke på de store problemene vinterstid. Hvordan det ser ut på sommeren får vi komme tilbake til. Utsikten fra toppen, med nesten fullmåne i sør er upåklagelig. Nedfarten gikk langs østsiden av fjellet. Vinterstid er det grei skuring, men det kan antagelig være litt steinete på sommeren. Antagelig har de fleste besøkende til fjellet gått denne veien.  

[nggallery id=32]

Kommentarer
admin says:

Hør, hør.

ReplyReply
Wikipedivar says:

Høgtinden kan vel knappest kalles høg, man aj aj aj for en tind. Særlig fortoppene må sies å være det endelige beviset på at hypotesen ”size matters” kan forkastes.

Begrepet primærfaktor benyttes ofte av ”peak-baggers”. Dette er den minste vertikale distansen til en sadel hvorfra du kan nå en høyere topp. For Høgtinden er primærfaktoren 164 meter, noe som utgjør den vertikale distansen ned til skaret over mot Breitinden. Til eksempel har Møysalen en primærfaktor på 1262 moh, da fjellet er høyest på Hinnøya. Møysalen er faktisk den 17. høyeste toppen i Norge målt etter primærfaktor.

I sorteringssamfunnet definerer ofte primærfaktoren hva som er en topp og hva som ikke er det. Mange benytter et minstekrav til primærfaktor på 50 eller 100 meter. Fortoppene til Høgtinden faller derved utenfor, det er kanskje derfor de også mangler navn på kartet?

I TTT samfunnet benytter vi et annet begrep – primafaktor. Dette måles i smil og antall meter film som går med til å dokumentere artighetene.

ReplyReply