Tinden

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 votes, average: 4.60 out of 5)
Loading...

[singlepic id=297 w=320 h=240 float=right]Tinden i Øksnes er en spesiell tind sin lave høyde til tross. Den pyramideformede tinden er både et landemerke og et seilingsmerke for tidligere tiders sjøfolk i Vesterålen. I et område hvor storhavet er nærmeste nabo ligger fordums fiskevær tett der hvor holmer og fjorder danner naturlige havner. Når folk tenker på Tinden tenker de vel så ofte på Skjalg Halmøy, mannen som drev handelsstedet fra 1946 til 2002. “Han Skjalg i Tinden” ble en attraksjon i seg selv etter hvert som fiskemottaket ble nedlagt og landhandelen ble mindre viktig. Som den sosiale historiefortelleren trakk han folk til stedet og selv Dronning Sonja var på besøk hos han Skjalg.Han fikk også Kongens Fortjenstmedalje i Sølv for sin innsats.  Skjalg gjorde også en viktig jobb for Redningsselskapet. Les deres nekrolog over Skjalg her.

[singlepic id=295 w=320 h=240 float=right]Selve Tindstinden er kun 468m høy, og derfor knapt verdig sin tindebetegnelse. Men sin plassering tatt i betraktning og ikke minst sitt prominente utseende er det et fjell som bør bestiges. Tinden ligger på en øy, men det fins flere muligheter for å komme seg dit. De fleste vil nok velge å reise med hurtigbåten som trafikkerer Øksnes Vestbygd og gå av på Skipnes eller Tinden. Nyter man medbragt (båt) er veien kort fra Fjordcamp ved Kråkberget (som forøvrig er et veldrevet turistanlegg som er vel verdt et besøk dersom du ønsker å utforske de vestre deler av Vesterålen) Området er også velegnet for de som ønsker seg en kajaktur. Ikke uten grunn har Arctic Sea Kayak Race ofte base på Tindsøya/Skipnes. 

[singlepic id=300 w=320 h=240 float=right]På en tørr dag er det ikke noe problem å bestige fjellet slik vi gjorde, ved å ta strake veien opp fra handelsstedet Tinden og opp langs ryggen fra sørvest. Vi antar likevel at den vanligste veien opp går fra nordsiden av fjellet. Fjellet byr på en jevn stigning med flott utsikt over skjærgården i Øksnes og Bø. Kun ett sted kan det føles tryggere med sikring, men det går nok fint uten.  Toppen(e) er tildels luftige mot øst og vest,  men de fleste bør føle seg trygge her. Istedenfor å titte ned kan man heller titte ut eller opp og kanskje få et glimt av de mange ørnene som holder til i fjellet.

Alt i alt er det en fin tur som er raskt unnagjort og som byr på flott utsikt over Vesterålen.

 [nggallery id=35]

Kommentarer