Bjørnskinnfjellet

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (6 votes, average: 3.17 out of 5)
Loading...

Grønn opptur, hvit nedtur – toppen vet vi fint lite om.

[singlepic id=403 w=320 h=240 float=right]Det skal noen regnværsdager til før man blir belønnet med en vindstille stund rundt varden i midnattsola. Denne turen var nok betalingen for knallturen på Strøna. Vi får trøste oss med at vi ikke ble solbrente.

Bjørnskinn var egen kommune helt fram til 1964. Stedet er nok for mange først og fremst forbundet med kirka, som ser ut til å ligge midt på veien dersom man kommer fra yttersia. Kulturlandskapet med gressbakkene opp mot Bjørnskinntinden 635 moh, og smale teiger av jordbruksland som strekker seg helt til havet, vitner om tildels omfattende jordbruk. Dessverre gror kulturlandskapet igjen også her, etter at saueholdet er redusert.

De sørvendte gressbakkene var årsaken til at vi la turen hit denne tirsdagen sist i april. Dette er en av plassene i Vesterålen hvor man først får smake på våren. Noen beleilige spor av vinter gjorde returen ned gressbakkene behagelig, om enn noe kald for røven. Med riktig timing skulle det være mulig å sile helt ned til utmarksgjerdet.

[singlepic id=399 w=320 h=240 float=right]Toppen har fungert som trigonometrisk punkt for oppmålingen. Den støpte varden er et sjeldent eksempel på at trigpunktet faktisk har vært i aktivt bruk, med innstøpt ring i aluminium for plassering av måleapparater. Varden ser ut til å være støpt i 1969, antakelig av en med initialene O.E. Lurer på hvilke viktige oppmålingsoppgaver som foregikk på denne tiden?

Tåka lettet såpass at Jarle fikk protokollført turfølget. Kanelgifflar ble inntatt og følget tok fatt på den lange veien hjem.

Nytt fra nett: Lokalkjente påberoper seg fjellstatus istedenfor tind. Kartverket er fortsatt i tenkeboksen noe vi ser av følgende linker: fjellstatus her og tindestatus her

[nggallery id=42]

Kommentarer
Undrende 2 says:

Det er bare en Sortlandavis journalist som kan hevde noe sånt. Regner med at Gard ALDRI har vært på toppen, selv om han har bodd der nesten hele livet 🙂 Det er nok bar sjalusi fra Gard sin side

ReplyReply
Undrende says:

Er det Bjønskinns store sønn Gard Michalsen som har hevdet dette?

ReplyReply
Thomas says:

Lokalpatriotene har protestert og påberopt seg nedgradering fra tind til fjell. Vi lytter selvfølgelig til fjellvante folk og endrer navnet, selv om dette ødelegger ordspilleet vårt. Bjørn sin fjell er det ikke like mye svung over.

ReplyReply