Åsandtinden

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 votes, average: 3.25 out of 5)
Loading...

På toppen av Bø

TTT har tidligere uttrykt sin begeistring for fjellene i Bø. Knapt noen plass får du mer utsikt per høydemeter. På Åsandtind får du kommunens beste utsikt, du står tross alt på toppen av Bø. Mot vest har du storhavet, og mot øst ser du hele Vesterålen.

[singlepic id=440 w=480 h=360 float=center]

Møysalen troner høyest i horisonten, men også andre staselige og mer lokale topper vises godt. Pikstauren er kanskje det fjellet som vises best uansett hvor du befinner deg i denne delen av Vesterålen.

Åsandtinden (693 moh) omtales også som Vardetind n.v , dette skyldes at N711 serien til Statens Kartverk faktisk ikke har “pinpointet” navnet. Vardetind ligger lenger øst, og Åsandtinden ligger rett opp av Åsand. Det høyeste punktet er ikke navngitt på kartet.  Det hadde vært artig å høre hva lokalkjennte har å si om saken, men vi forholder oss til det som står på de gamle kartene; Aasantind.

[singlepic id=460 w=480 h=360 float=center]

Rute

Vi valgte en rute fra Straumsjøen, da vi hadde lyst på litt sol denne ettermiddagen. De fleste går nok fra Hesthagan, en noe kortere tur. For informasjon om ruta fra Hesthagan, sjekk turrapporter på www.wwv.no. I et forsøk på å unngå krattskog gikk vi ryggen opp mot Nattmålstinden (se kart). I og for seg en grei og bratt start, men fortsatt noe kratt. Returen rett ned dalen til Handkleppan var faktisk noe enklere, der fant vi en antydning til sti. Et par timer med greinsaks kunne saktens trenges for begge alternativene.

[singlepic id=439 w=480 h=360 float=center]

Først over Spikarheia får man utsikten mot storhavet i nord-vest, med Nykan som små sukkertopper i flomålet. De var så fine at Mr.Urnes 97 tenkte han skulle lage en til – Nynyken.

Nærmere toppen blir landskapet mer alpint, og den etterhvert synlige stien snirkler seg rundt toppene. En direkte adkomst til Vardetind (680 moh) fra denne kanten så noe “hårete ut”, men det var jo for så vidt det høyeste punktet vi “hadde i kikkerten”. Bildet viser Åsandtind sett fra sør.

[singlepic id=438 w=480 h=360 float=center]

Lokalbefolkningen kunne godt gjort mer stas på fjellet og sjenket det en skikkelig varde. Den lille steinhaugen som stod der var ikke et slikt panorama verdig.  Det så da heller ikke ut til at toppen besøkes så ofte . En runde med hekksaksa nede i bushen kunne fort gjort Åsandtind til en klassiker blant turgåere, og Bø enda en attraksjon rikere.

Kommentarer