Galten

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 votes, average: 3.50 out of 5)
Loading...

Hvis Stortinden er Sigerfjords juvel, hvilket tilnavn skal man da gi Galten? Som mange andre fjell i Vesterålen, 3 bare i Sortland kommune, har fjellet fått dette lite tiltalende navnet. Heller ikke denne gang står navnet til opplevelsen.

[singlepic id=486 w=480 h=360 float=]

Galten er hverdagsfjellet, ettermiddagstrimmen, utsiktspunktet, og stedet hvor siggisene flyr pensjonister i helikopter når de skal feire seg selv. Galten er på mange måter det samme for Siggisene som Steiroheia er for Sortleningene.

http://www.sortlandsavisa.no/nyhet.cfm?nyhetid=87

Smaken er som baken

Noen liker svor, andre liker skinke, mens nye ytterst få foretrekker syltelabber. På Galten får du alt. Stien fra Sigerfjord er bratt, men ellers lettgått og fin. Det tiner fort i den sørvest-vendte lia, noe som gjør ruta en fin start på sommersesongen .

Ruta fra baksiden (Kjerringnesdalen) er slakere, også her er det fin sti. Baksiden er, uheldigvis – like solfattig som forsiden er solrik. Det spiller dog liten rolle en vanlig nord-norsk sommerdag.

I det følgende skal vi bekrive en tredje rute. Ikke har den sol, ikke har den sti, ei heller går den i slakt terreng. Dessuten var den for anledningen svinkald – Vi snakker om ”Griseknoen”.

[singlepic id=485 w=480 h=480 float=]

Griseknoen

Langs fjellsiden mot Kjerringnesdalen, fra grisøret og innover dalen, ligger is- og snørennene på rekke og rad. Som ribbefett siger de fra topp til dalbunn. Har man skikkelig griseflaks kan man oppleve at rennene faktisk er trygge mht skredfare. Etter en snøfattig start på vinteren, med sprengfrost, bydde det seg en anledning vi ikke kunne si nei til.

[singlepic id=480 w=480 h=360 float=]

Ruta fikk navnet Griseknoen, etter grisen til Emil i Lønneberget. Vi skal ikke underslå det faktum at det var en svenske først opp renna, og at dette kan ha hatt innvirkning på navnevalget. Navnet følger ellers visvas navnetradisjon, med en fortsettelse av gjeldende landbrukstema.

Ruta ble gått på tildels løpende sikring, men kan deles inn i inntil 7 taulengder, dersom man begynner der isen starter. En fin introduksjon til enkel sikringsteknikk på is, med innslag av fjell dersom man skulle ønske det.

[nggallery id=48]

Kommentarer