Bornan

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

[singlepic id=498 w=320 h=240 float=right]Kjære barn har mange navn og værre er det på dialekt. Hvordan skrives nå bestemt form flertall av “barn” på Vesterålsdialekt? Barnene, barna, borna, bonna eller kanskje rett og slett ungan? På kartet står det “Bornan” og vi forholder oss til det. Vi befinner oss innerst i Ånnfjorden hvor vi  finner Pikstauren og en rekke litt lavere topper kjent som “Bornan”. Høyeste punkt er oppgitt til 670m.o.h og befinner seg på den vestligste av “Bornan”.

[singlepic id=490 w=320 h=240 float=right]Vi besteg toppen tidlig i april og valgte da å parkere på østsiden av Ryggedalstunnellen, eller Bø-tunnellen som den også er kjent som. Herfra beveger man seg effektivt opp til et skar som skiller Ånnfjorden, Ryggedalen og Hellfjorden fra hverandre. Det er fint mulig å bestige Bornan fra disse stedene også. Fra dette skaret bærer det opp langs en fin rygg helt til topps. Vi valgte å rigge om til stegjern og tausikring den siste biten pga skare, men det er vanskelig å si hvordan det ser ut sommerstid pga snømengdene som fortsatt ligger i april. Hvis du har vært på toppen om sommeren oppfordrer vi til å legge igjen en kommentar lengre ned på siden.

Vår tur i fantastisk ettermiddagslys en tidlig aprildag er slik man ønsker en topptur skal være. Spektakulær utsikt i et alpint landskap på grensen mellom Øksnes og Bø og til dels Sortland hvor man kan beskue mange av de andre fjelltoppene som er beskrevet på Vesteralen.org tidligere (og i fremtiden). Herfra er det kort vei til Teistpolltinden,  Gandtinden, Blåtinden, Pikstauren og selvsagt Reka.

Foto: Karl Helge Haagensen og Ivar Steiro

[nggallery id=49]

Kommentarer
Donald Øyen says:

Overmoden påskenøtt: Pikstauren kalles også “Hårkailln”, som sammen med Kjærringa og “Båinnan” utgjør en bratt familie i Ånnfjorden. Men hvem er Kjærringa?

ReplyReply