Keiservarden

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

[singlepic id=519 w=320 h=240 float=right]Høyde: 384 moh.
Kommune: Vågan

Lengst sør på Hinnøya finner vi den lille bygda Digermulen. Om stedet ligger i Vesterålen eller Lofoten kan man alltids diskutere, men det er av liten interesse for fjellvandrere. I dag er stedet hjem for 350 mennesker, men alt tilbake i 1778 ble det drevet gjestgiveri på stedet. Stedet var også sentral i Trollfjordslaget i 1890.  Av størst historisk verdi er nok fortellingen bak navnet Keiservarden. En sommerdag i 1889 strandet den tyske keiser Wilhelm II (født Fredrik Vilhelm Albert Victor) i Digermulen med skipet oppkalt etter hjemstedet sitt, Hohenzollern. Her besteg han fjellet Digermulkollen for å beundre utsikten utover Raftsundet og Øksfjorden. Herav uttrykket Kaiserblick. Keiseren reiste ofte oppover langs norskekysten i sin ungdom og har også gitt navn til Keiservarden i Bodø. Som takk for alle vardene (eller muligens av en annen grunn) ble Wilhelm II tildelt ordenen “Den Norske Løve” i 1904.  Han er også kjent som mannen bak statuen av Fridtjof den Frøkne i Vangsnes i Sogn.

Keiseren skal også ha all ære for å sette en høy standard hva topptur-gjestebøker angår, selv om vi regner med at det var medlemmer av “das allerhöchste reisegefolge” som hjalp til med bæringen.

Keiservarden i seg selv er ingen strabasiøs tur. Særlig sommerstid er det en god tur for små og store ettersom stien er fin og det er lagt ut tau langs deler av ruten. Keisermarsjen arrangeres årlig og trekker mange deltagere.

Vår tur en vinterlig maidag ble vel ingen utsiktsopplevelse, mye takket være tåke og snåbyger på toppen. Men ryktene forteller at utsikten dekker store deler av fjellområdene og skjærgården utenfor Vesterålen og Lofoten.

[nggallery id=51]

Kommentarer
Ivar says:

Tror jeg avventer med å tildele stjerner til jeg har sett hva toppen egentlig har å by på.

ReplyReply